Δίαιτα αυγών για 4 εβδομάδες: κάτω από το σημάδι του λευκού και του κρόκου

Είναι ιδανικό για όσους πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων. Η μηνιαία δίαιτα που ανέπτυξαν Αμερικανοί διατροφολόγοι στην πραγματικότητα συνταγογραφεί την κατανάλωση αυγών κάθε μέρα μόνο για το ήμισυ της περιόδου: ο υπόλοιπος χρόνος αφιερώνεται στην παγίωση του αποτελέσματος απώλειας βάρους και στον έλεγχο της συνήθειας να αρκεστούμε σε λίγα.

δίαιτα αυγών

Η δίαιτα αυγών 4 εβδομάδων είναι μια σοβαρή δοκιμασία υπομονής και πρόθεσης! Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, ο μεταβολισμός του ατόμου που χάνει βάρος θα υποστεί μεγάλες αλλαγές: λόγω της άφθονης πρόσληψης πρωτεΐνης, το σώμα θα πρέπει να σπαταλήσει τα ενεργειακά του αποθέματα λίπους και να καταβάλει προσπάθειες να επεξεργαστεί και να απορροφήσει υψηλές δόσεις πρωτεΐνης. Έτσι, η κύρια απώλεια βάρους θα συμβεί τις πρώτες δύο εβδομάδες της δίαιτας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παραλείπετε τη δεύτερη φάση του μηνιαίου προγράμματος διατροφής, η οποία μπορεί να μην φαίνεται πολύ σημαντική όταν έχουν ήδη επιτευχθεί καλά αποτελέσματα. Εάν αφήσετε λανθασμένα τη δίαιτα με τα αυγά για 4 εβδομάδες, η γρήγορη επιστροφή του υπερβολικού βάρους είναι σχεδόν εγγυημένη.

Διάρκεια:4 εβδομάδες;

Ιδιαιτερότητες:αυστηρό, πρέπει να ακολουθείτε αυστηρά το προβλεπόμενο μενού. Τα αυγά κοτόπουλου είναι το κύριο προϊόν στις δύο πρώτες εβδομάδες της δίαιτας, οι επόμενες δύο εβδομάδες στοχεύουν στην εδραίωση των αποτελεσμάτων (το μενού είναι κυρίως χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης με μικρές μερίδες πρωτεΐνης).

Αποτέλεσμα:έως μείον 25 κιλά (ανάλογα με το αρχικό βάρος).

Συνιστώμενη συχνότητα:όχι περισσότερο από μία φορά το χρόνο·

Πρόσθετο αποτέλεσμα:μακροχρόνια διατήρηση των αποτελεσμάτων της δίαιτας λόγω της κατανάλωσης αποθεμάτων λίπους.

Η δίαιτα αυγών δεν είναι κατάλληλη για 4 εβδομάδες:αυστηρά χορτοφάγοι που πάσχουν από παθήσεις των νεφρών και του ήπατος, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, με αλλεργίες στα αυγά ή/και στα εσπεριδοειδή.

Πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα αυγών για ένα μήνα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας!

οφέλη των αυγών κοτόπουλου

Ένα αυγό κοτόπουλου αποτελείται από 85% νερό, 12% πρωτεΐνες (ωοαλβουμίνη, ωοτρανσφερίνη, λυσοζύμη, ωοβλεννοειδές, ωομουκίνη). Περιέχει μόνο 0, 3% λιπαρά και 0, 7% υδατάνθρακες, καθώς και λίγη γλυκόζη και πολλές βιταμίνες και μικροστοιχεία, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών Β, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, καλίου, μαγνησίου. Δηλαδή, για να το πούμε στην «παραμυθένια» γλώσσα, το αυγό δεν είναι απλό, αλλά «χρυσό»!

Μύθοι και προβληματισμοί

Πολλοί από εσάς πιθανότατα έχετε ακούσει κάποτε τις προειδοποιήσεις διαφόρων θεραπευτών και διατροφολόγων ότι η υπερβολική κατανάλωση αυγών κοτόπουλου είναι γεμάτη με την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών - λένε ότι περιέχουν περισσότερο από αρκετή κακή χοληστερόλη και η πρωτεΐνη χρειάζεται πολύ χρόνο για να αφομοιωθεί. Τι τότε, ρωτάτε, ίσως μιλάμε ακόμη και για δίαιτα με αυγά για ένα μήνα;

Πράγματι, παρόμοιος πανικός σημειώθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια. Συγκεκριμένα: οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου προσθέτοντας αυγά κοτόπουλου στη «επιβλαβή λίστα» - αναφέρθηκε ότι η συνεχής κατανάλωσή τους προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και την εμφάνιση πλακών χοληστερόλης στις αρτηρίες.

Ωστόσο, ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ (προφανώς αγαπούν πολύ τα αυγά και ανησυχούν για την αδικαιολόγητα πληγωμένη φήμη τους) πραγματοποίησαν μια μεγάλης κλίμακας μελέτη. Στην πορεία του, αποδείχθηκε ότι η τακτική κατανάλωση αυγών δεν επηρεάζει την «κακή χοληστερόλη» με κανέναν τρόπο - η εμφάνισή της ρυθμίζεται από άλλους παράγοντες.

Οι συνάδελφοί τους στο Journal of the American College of Nutrition διαπίστωσαν ότι το αυγό είναι μια από τις πιο υγιεινές επιλογές πρωινού. Για την ίδια ποσότητα θερμίδων που καταναλώνουν, όσοι τρώνε σάντουιτς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι από εκείνους που τρώνε αυγά.

Ωστόσο, όταν ασχολείστε με τα αυγά, δεν πρέπει να χαλαρώνετε: ένα από τα περίπου 20 χιλιάδες αυγά που κυκλοφορούν μπορεί να είναι μολυσμένο με ενεργή σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί οξεία εντερική λοίμωξη, ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά.

Επομένως, όταν επιλέγετε αυγά για τη δίαιτα αυγών για τις πλήρεις 4 εβδομάδες, αποφύγετε αυτά των οποίων το κέλυφος είναι κατεστραμμένο, ραβδωτό ή «στολισμένο» με σωματίδια περιττωμάτων ή αίματος. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πλένετε ακόμα και τα πιο καθαρά αυγά μετά την αγορά και το βράσιμο, ώστε τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι να πήξουν εντελώς (περίπου 5 λεπτά). Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε την ημερομηνία λήξης των αγορασμένων αυγών και, αφού τα αγοράσετε, να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο σε ξεχωριστό ράφι, μακριά από κρέας και γάλα. Τα αυγά πρέπει να κόβονται σε ξεχωριστή σανίδα, η οποία συνιστάται να ξεπλένεται με βραστό νερό μετά από κάθε χρήση, όπως ακριβώς και το μαχαίρι που χρησιμοποιείται για την κοπή των αυγών.

Πώς να «κάτσεις στα αυγά» σωστά;

πώς να κάνετε δίαιτα με αυγά

«Αν υπάρχει μήνας του μέλιτος, γιατί να μην έχουμε έναν μήνα αυγών; » σκέφτηκαν οι Αμερικανοί διατροφολόγοι και, με βάση την επιτυχία της δίαιτας των 7 ημερών με τα αυγά, επινόησαν την εβδομάδα αυγών των 4 εβδομάδων. Μεγαλύτερη διάρκεια σημαίνει καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου, μέσα σε ένα μήνα από το «κάθισμα στα αυγά», όσοι έχασαν βάρος έχασαν έως και 25 κιλά (με αρχικό βάρος περίπου 100 κιλά).

Τι είναι καλό στη δίαιτα με τα αυγά και γιατί για 4 εβδομάδες; Με τα αυγά κοτόπουλου, παίρνετε καθαρή πρωτεΐνη χωρίς περιττό λίπος και λιγότερες περιττές θερμίδες (επίσης λόγω του γεγονότος ότι, κατ 'αρχήν, τρώτε λιγότερο - επειδή τα αυγά χορταίνουν τέλεια).

Επιπλέον, το κόστος των τροφίμων σε μια δίαιτα γίνεται διαφανές και προβλέψιμο. Και ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο: ερευνητές από το εξωτερικό έχουν διαπιστώσει ότι η τακτική κατανάλωση του ίδιου φαγητού σας βοηθά πραγματικά να χάσετε βάρος. Αυτή είναι μια μάλλον ψυχολογική στιγμή: για παράδειγμα, ένας διατροφολόγος μπορεί να συστήσει την κατανάλωση αυγών για δείπνο κάθε Τετάρτη και Σάββατο. Φυσικά, αυτό από μόνο του δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε δεκάδες κιλά, αλλά θα δημιουργήσει μια συγκεκριμένη πειθαρχία στην οποία το σώμα σίγουρα θα ανταποκριθεί θετικά. Και η γνώση ενός τέτοιου μηχανισμού προφανώς δεν θα βλάψει όσους προσέχουν τη φιγούρα τους και προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους.

Σας αρέσουν τα αυγά κοτόπουλου; Η δίαιτα 4 εβδομάδων για τα αυγά είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε πόσο έντονη είναι αυτή η λαχτάρα για φαγητό.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο απλά με μια δίαιτα αυγών για ένα μήνα. Η βασική έκπληξη είναι ότι δεν είναι. . . αυγό όλη την ώρα. Η κύρια εστίαση είναι οι δύο πρώτες εβδομάδες, κατά τις οποίες φροντίζεις να τρως αυγά για πρωινό και τουλάχιστον μία άλλη φορά την ημέρα.

Από την τρίτη εβδομάδα, το συστατικό πρωτεΐνης αντικαθίσταται από άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες (ψάρι και μοσχάρι ή πουλερικά) και το μενού γίνεται ιδιαίτερα πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά. Η αφθονία των φυτικών ινών βοηθά την εντερική κινητικότητα, η οποία είναι πολύ χρήσιμη ειδικά εάν τα αυγά κοτόπουλου έχουν ενισχυτική επίδραση στα κόπρανα σας.

Κατά τη διάρκεια της δίαιτας αυγών 4 εβδομάδων, είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετά υγρά (τουλάχιστον 1, 5 λίτρο καθαρού νερού την ημέρα). Όπως ήδη γνωρίζετε, η πρωτεΐνη είναι μια πολύπλοκη ουσία. Κατά την επεξεργασία του σχηματίζονται δύσπεπτα υπολείμματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικό να αφαιρεθούν από τα έντερα. Επομένως, οι φυτικές ίνες και τα υγρά παραμένουν απαραίτητοι σύμμαχοι για τους λάτρεις της πρωτεϊνικής δίαιτας.

Η κατανάλωση χυμού και σόδας στη δίαιτα αυγών απαγορεύεται αυστηρά. Μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ χωρίς γάλα ή ζάχαρη και τσάι από βότανα (χωρίς ζάχαρη).

Η μονοτονία είναι ο όλεθρος κάθε αυστηρού διατροφικού πλάνου. Η δίαιτα αυγών 4 εβδομάδων απαγορεύει την πρόσθετη κατανάλωση λιπών (αν και δεν μπορεί να ονομαστεί χωρίς λίπος - τα ίδια τα αυγά, το ψάρι και το κρέας περιέχουν απαραίτητα λίπη, κορεσμένα και ακόρεστα), αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε με τη μορφή σερβιρίσματος των τροφίμων με καθαρή συνείδηση. Τα λαχανικά και τα φρούτα (καθώς και το κρέας) μπορούν να ψηθούν χωρίς λάδι, στον ατμό ή στιφάδο. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τα βραστά αυγά με το ψήσιμο, να φτιάξετε ομελέτα χωρίς λίπος ή αυγά ποσέ. Το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι το αυγό θα ψηθεί ομοιόμορφα.

Δεν μπορείτε να φάτε ωμά αυγά κατά τη διάρκεια της δίαιτας αυγών 4 εβδομάδων.

Πλεονεκτήματα της δίαιτας με αυγά

οφέλη της δίαιτας με αυγά
 • τα αυγά είναι ένα νόστιμο φαγητό. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι περιορισμοί στη χρήση του λίπους στην παρασκευή τους, υπάρχει χώρος για γαστρονομική φαντασία στη διατροφή των αυγών.
 • Τα αυγά μαγειρεύονται γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι η δίαιτα δεν θα απαιτεί ξεχωριστούς πόρους χρόνου. Στο δεύτερο μέρος της δίαιτας με αυγά για 4 εβδομάδες, όταν τα αυγά παύουν να είναι το κύριο πιάτο, περιλαμβάνονται και φαγητά που μαγειρεύονται εύκολα.
 • η δίαιτα με τα αυγά, όπως και κάθε άλλη δίαιτα πρωτεΐνης, είναι κατάλληλη για όσους ασχολούνται με τη φυσική κατάσταση.
 • Η πρωτεΐνη αυγού και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στα αυγά έχουν θετική επίδραση στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
 • τα αυγά σας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα - ακόμα και με μικρές μερίδες, η δίαιτα με τα αυγά για 4 εβδομάδες καταφέρνει να κρατήσει την πείνα σας μακριά.
μειονεκτήματα της δίαιτας με αυγά

Μειονεκτήματα και κίνδυνοι της δίαιτας με αυγά για 4 εβδομάδες

 • Παρά τη σχετική ποικιλομορφία της, η δίαιτα με τα αυγά παραμένει μια δίαιτα μόδας, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν πλήρη απόρριψη ενός συγκεκριμένου τύπου μακροθρεπτικών συστατικών (στη δίαιτα αυγών τεσσάρων εβδομάδων, το λίπος και οι γρήγοροι υδατάνθρακες γίνονται τέτοιες «προεπιλεγμένες τιμές») - δηλαδή υγιεινό και ισορροπημένο να ονομάσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής στην αρχική του μορφή είναι αδύνατο?
 • Η περίσσεια πρωτεΐνης και η έλλειψη υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα και παθήσεις, από ημικρανίες μέχρι δυσοσμία του στόματος. Εάν παρατηρήσετε ανεπιθύμητες αλλαγές στην κατάστασή σας, σταματήστε τη δίαιτα και συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Δίαιτα αυγών για 4 εβδομάδες: αναλυτικό μενού για την πρώτη εβδομάδα και κριτικές

Το πρωινό είναι το ίδιο κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα - 2 βραστά αυγά + ½ πορτοκάλι ή 2 αυγά + ½ γκρέιπφρουτ.

Δευτέρα

 • Μεσημεριανό: ένα οποιοδήποτε φρούτο σε οποιαδήποτε ποσότητα
 • Βραδινό: άπαχο κρέας (βραστό ή ψητό)

Τρίτη

 • Μεσημεριανό: Βραστό ή ψητό κοτόπουλο χωρίς πέτσα
 • Βραδινό: σαλάτα με αγγούρι, ντομάτες, μαρούλι, πιπεριά και καρότα, 2 αυγά, + 1 τοστ + 1 γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι

Τετάρτη

 • Μεσημεριανό: οποιαδήποτε ποσότητα τυρί με χαμηλά λιπαρά, ελαφρά αλατισμένο + 1 κομμάτι φρυγανιά + ντομάτα
 • Βραδινό: άπαχο κρέας, βραστό ή ψητό

Πέμπτη

 • Μεσημεριανό: ένα οποιοδήποτε φρούτο σε οποιαδήποτε ποσότητα
 • Βραδινό: άπαχο ψητό ή βραστό κρέας + μαρούλι

Παρασκευή

 • Μεσημεριανό: ένα οποιοδήποτε βραστό λαχανικό σε οποιαδήποτε ποσότητα (φασόλια, αρακάς, καρότα ή κολοκυθάκια) + 2 βραστά αυγά
 • Βραδινό: βραστό ή ψητό ψάρι + μια μερίδα μαρούλι + 1 πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ

Σάββατο

 • Μεσημεριανό: ένα φρούτο σε απεριόριστη ποσότητα
 • Βραδινό: βραστό ή ψητό κρέας χωρίς λιπαρά + μαρούλι

Κυριακή

 • Μεσημεριανό: βραστό ή ψητό κοτόπουλο χωρίς πέτσα + λαχανικά στον ατμό + ντομάτα + 1 γκρέιπφρουτ ή πορτοκάλι
 • Βραδινό: το ίδιο με το μεσημεριανό

Δίαιτα αυγών: πλήρες μενού για τη δεύτερη εβδομάδα

Το πρωινό είναι ίδιο με το πρωινό της πρώτης εβδομάδας.

Περαιτέρω ανά ημέρα της εβδομάδας:

Δευτέρα

 • Μεσημεριανό: βραστό ή ψητό άπαχο κρέας + μαρούλι
 • Βραδινό: 2 αυγά + μαρούλι + γκρέιπφρουτ

Τρίτη

Πανομοιότυπο με το μενού της Δευτέρας

Τετάρτη

 • Μεσημεριανό: βραστό ή ψητό άπαχο κρέας + αγγουροσαλάτα χωρίς dressing και αλάτι
 • Βραδινό: 2 αυγά + γκρέιπφρουτ

Πέμπτη

 • Μεσημεριανό: 2 αυγά + βραστά λαχανικά + τυρί κότατζ
 • Βραδινό: 2 αυγά

Παρασκευή

 • Μεσημεριανό: κρέας ψητό ή βραστό + 2-3 ντομάτες
 • Βραδινό: 2 αυγά

Σάββατο

 • Μεσημεριανό: Μεσημεριανό μενού Παρασκευής + γκρέιπφρουτ
 • Βραδινό: φρουτοσαλάτα (π. χ. μήλο, αχλάδι, μανταρίνι) χωρίς ντρέσινγκ

Κυριακή

 • Μεσημεριανό: βραστό κοτόπουλο χωρίς πέτσα + βραστά λαχανικά + 1 γκρέιπφρουτ
 • Βραδινό: το ίδιο με το μεσημεριανό
μενού δίαιτας αυγών

Δίαιτα αυγών: πλήρες μενού για την τρίτη εβδομάδα

Την τρίτη εβδομάδα, όλα τα τρόφιμα που επιτρέπονται μια συγκεκριμένη ημέρα μπορούν να καταναλωθούν ανά πάσα στιγμή χωρίς περιορισμούς σε όγκο και ποσότητα.

Δευτέρα:φρούτα (εκτός από μπανάνα, σταφύλια, μάνγκο, σύκο)

Τρίτη:οποιαδήποτε βραστά ή στον ατμό λαχανικά και φρέσκα λαχανικά σε μορφή σαλάτας (εξαιρουμένων των πατατών)

Τετάρτη:ο συνδυασμός των τροφίμων επιτρέπεται τη Δευτέρα και την Τρίτη

Πέμπτη:ψάρι βραστό ή ψητό + λάχανο

Παρασκευή:βραστό ή ψητό άπαχο κρέας ή κοτόπουλο + βραστά ή στον ατμό λαχανικά

Σάββατο και Κυριακή:ένα είδος φρούτου κάθε Σαββατοκύριακο (για παράδειγμα, μόνο μήλα το Σάββατο και μόνο αχλάδια την Κυριακή)

Το μενού της περασμένης εβδομάδας - διέξοδος από τη δίαιτα αυγών

Τα προϊόντα που επιτρέπονται μια συγκεκριμένη ημέρα πρέπει να διανέμονται κατά τη διάρκεια της ημέρας κατά την κρίση σας και να καταναλώνονται χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένη ώρα, αλλά τηρώντας αυστηρά την προβλεπόμενη ποσότητα.

 • Δευτέρα:4 μικρές ψητές μπριζόλες (75 g η καθεμία) μοσχαρίσιο κρέας ή ¼ βραστό κοτόπουλο χωρίς πέτσα, μια κονσέρβα τόνου στο χυμό του, 4 αγγούρια, 3 ντομάτες, 1 τοστ, 1 γκρέιπφρουτ
 • Τρίτη:200 γραμμάρια βραστό κρέας, 4 αγγούρια, 3 ντομάτες, 1 φρυγανιά, 1 γκρέιπφρουτ, 1 μήλο ή αχλάδι
 • Τετάρτη:300 γραμμάρια βραστά λαχανικά, 2 αγγούρια, 2 ντομάτες, 1 κουταλιά της σούπας τυρί κότατζ, 1 τοστ, 1 γκρέιπφρουτ
 • Πέμπτη:½ κοτόπουλο βραστό χωρίς πέτσα, 1 αγγούρι, 3 ντομάτες, 1 φρυγανιά, 1 γκρέιπφρουτ
 • Παρασκευή:3 ντομάτες, 10 φύλλα μαρουλιού, 2 βραστά αυγά, 1 γκρέιπφρουτ
 • Σάββατο:2 βραστά στήθη κοτόπουλου, 1 τοστ, 2 αγγούρια, 2 ντομάτες, 120 γρ τυρί κότατζ, γκρέιπφρουτ, 1 ποτήρι κεφίρ
 • Κυριακή:1 κονσέρβα τόνο στο χυμό του, 200 γραμμάρια βραστά λαχανικά, 2 αγγούρια, 2 ντομάτες, 1 κουταλιά της σούπας τυρί κότατζ, 1 τοστ, 1 γκρέιπφρουτ

Η δίαιτα αυγών 4 εβδομάδων απαιτεί αυστηρή τήρηση των συστάσεων και δεν ανέχεται παραβιάσεις του καθεστώτος. Το αποτέλεσμα αυτής της αρκετά μακράς και πολύπλοκης δίαιτας θα είναι αριθμοί στην κλίμακα που είναι ευχάριστοι στο μάτι. Μια δίαιτα αυγών για 4 εβδομάδες σάς επιτρέπει να επιτύχετε το «βάρος των ονείρων» σας και μόνο εσείς μπορείτε να το διατηρήσετε στο επιθυμητό επίπεδο παρακολουθώντας τη διατροφή και τη σωματική σας δραστηριότητα.